Štítky

pátek 19. srpna 2016

Recenze - Pátá vlna (Rick Yancey)



http://www.databazeknih.cz/knihy/the-fifth-wave-pata-vlna-163879


ORIGINÁLNÍ NÁZEV: The 5th Wave
AUTOR: Rick Yancey
ROK VYDÁNÍ: 2013
ROK VYDÁNÍ V ORIGINÁLU: 2011
POČET STRAN: 448
VYDAVATELSTVÍ: Baronet


Hned ze začátku přiznám, že na knihu jsem narazil až po shlédnutí filmu. Celkový příběh mě oslovil a tak jsem se rozhodl k pořízení. Přemýšlel jsem jestli si vezmu všechny tři díly najednou nebo, jen jeden. Nakonec jsem si koupil pouze 1. díl, protože co kdyby mě to nebavilo, že? Jinak předem upozorňuji že recenze může obsahovat spoilery.





Příběh pojednává  o dívce jenž se jmenuje Cassie, ne podle Cassandra nebo jako Cassidy, ale jako Cassiopeia. Před nějakou dobou se na obloze objevila mateřská loď mimozemšťanů a ti chtějí planetu Zemi pro sebe. Začnou na lidi sesílat vlny, které je mají připravit o život a pokud přežijí tak o naději, která je pro ně velice důležitá. Jako 1. vlna přichází EMP - elektromagnetický impuls, který je připraví o veškerou elektřinu a způsobí tím chaos. 2. vlna přichází v podobě tsunami, je jedno kde na zemi se nacházíte vlnám se nevyhnete. Třetí vlnu roznesou ptáci, určitým způsobem modifikovanou ptačí chřipku jenž lidi pomalu a bolestivě zabíjí, někteří nakažení se raději zabijí než aby trpěli, jiní umírají pomalu a v bolestech. Ovšem jsou tu i takové případy jako Ben Parrish, ti co se dokázali uzdravit, matka Cassie toto štěstí neměla a zemřela. Čtvrtá vlna je v podobě kontaminovaných, probírají se v lidském těle a jejich úkolem je zabíjet přeživší.
Po jedné z mnoha událostí jenž Cassie změní se rozhodne dodržet svého slibu Sammymu a tak opouští svůj kemp v lese a vydává se na záchranou misi. Její výprava se komplikuje v momentě kdy ji Tlumič střelí, ona se skrývá pod autem a rozhoduje se zda tam zůstane a vykrvácí k smrti, nebo zda vyleze a Tlumič ji zabije. Riskne to a vyleze, tlumič ji nechá jít a Cassie nyní riskuje smrt na infekci.
Krutost není osobní rys.
Krutost je zvyk.
Jednoho dne se Cassie probírá v cizí posteli, v cizím oblečení, umytá a s kapačkou. Zjišťuje že ji tajemný Evan zachránil před infekcí jež měla od zranění. Přes zimu zůstává u Evana v domě, ten chodí každý večer na lov, ale nikdy se nevrací s úlovkem. Nadejde den kdy ho Cassie začne podezřívat že není tím za koho se vydává a tak prohledává dům, nakonec se vydá i do stodoly. Zde nachází svou M16, kterou upustila na dálnici, když byla postřelená. Nedůvěra se zvětšuje, ale Evan jí zalže, opět. Tvrdí, že její pušku našel ležet na silnici při jedné ze svých výprav.
Mezitím si v "Táboře Ráj" Sammy, 5-ti letý bratr Cassiopeiy, prochází tvrdým výcvikem společně s velitelem své čety, Benem Parrishem. Klukem do kterého je Cassie delší dobu zamilovaná. Základna je řízena mimozemšťany, ti nechtějí nic jiného než využít děti pro 5. vlnu, chtějí aby zabyli zbývající přeživší a pak i je. Ti co odhalí pravdu jsou pro falešnou vládu nepohodlní a tak je nazvou: Dorotkami. Tvrdí rekrutům že Dorotky jsou blázni a nebezpeční, v tom druhém nelžou, a proto je nutné je odstranit. Vojíni jsou vystavení Z + L, mrtvá těla zpracovávají a posléze likvidují. Musejí mrtvým vybrat z kapes šperky, které třídí. Benova/Zombieho četa úspěšně absolvuje, krom Sama. Vyšlou je na výpravu a dívce se jménem Eso vše dojde. Dojde jí že Vosch není ten za koho se vydává.
Zombie se vrací zachránit Sama, v ten samý den se na základně objevuje i Cassie se stejným důvodem a bratrovým medvídkem. I přesto, že byla domluvená s Evanem že nepůjde s ní, neposlechne ji a jde také. I přes komplikace se záchrana vydaří, Evan zůstane na základně a odpálí to co z ní zbylo, to co Vosch neodpálil sám. Po útěku ze základny zjišťuje Cassie že všichni mají přezdívky, že své staré životy nechali za sebou a už si neříkají jménem jež dostaly po narození.
Práce s mimozemským tématem oceňuji, protože je to pro mě něco nového něco co jsem zatím nečetl. Každý si přijde na své, nějaká ta romantika a i nějaké násilí. Celkově je kniha psaná z pohledu Bena a pohledu Cassie. U obou se mi stalo, že mě nudili, ale taky byly i chvíle kdy jsem nechtěl aby jejich části skončily. I přesto, že to nebylo označeno člověk vypravěče poznal, aby taky ne když to byl kluk a holka, že? Samozřejmě že by příběh mohl být i trochu lepší, ale to je tak u každého žádný není naprosto dokonalý, každý má nějakou chybičku, nebo něco co by se dalo upravit. Kniha ode mě dostala 4 hvězdičky a to za celkem logické jednání postav a skvělou atmosféru, za autorův styl psaní a i za to, že se dočkáme i trošku šťastného konce v této knize.
HODNOCENÍ: 83% 

Žádné komentáře:

Okomentovat